Trikiner

Trikiner findes i sjældne tilfælde i bl.a. vildsvin i Sverige.

Trikintest

En trikintest kan købes i de fleste jagtbutikker og koster ca 160 kr.

Du tager en kødprøve fra vildsvinet og sender den ind i den frankerede prøvekuvert, og du får svaret i løbet af 2-3 dage på mail eller sms.

Du kan godt slagte, partere og fryse dit vildsvin, inden du har fået svaret på trikinprøven. Du skal bare vente med at spise det, til du har fået svar.

Hvad er trikiner

Trikinen er en parasit (en larve), som lever i tarmen, hvor den formerer sig. Mennesker kan blive smittet via kød, som ikke er gennemstegt.

Larverne vandrer fra tarmen ud i værtens krop. Her opsøger de en muskel, hvor de kapsler sig ind og går i en slags dvale. Hvis værten, fx et svin, dør og bliver ædt, vil larverne aktiveres i den nye vært og udvikle sig til voksne orme, der starter en ny livscyklus.

Hvordan uskadeliggøres trikinlarver i kød

Opvarmning: For at uskadeliggøre trikiner i kød skal kødet opvarmes, så hele stykket opnår en temperatur på mindst 67 grader Celsius.

Frysning: Frysning er en usikker metode til at uskadeliggøre trikiner, da de forskellige arter har forskellig følsomhed over for lave temperaturer. Følsomheden beror også på, hvilket værtsdyr trinkinlarverne befinder sig i. Eksempelvis uskadeliggør frysning ved -18 0 C i fire uger trikinlarver i kød fra tamsvin, men ikke altid i kød fra vildsvin og slet ikke fra hestekød.

Den absolut sikreste måde til at undgå at blive smittet af trikiner er at lade et autoriseret laboratorium teste kødet med en godkendt metode.